fredag 2 november 2012

Sista dagen i Bhutan

Att resa i Bhutan är mycket speciellt. Det finns ett flygfält, ingen järnväg och i princip två vägar. Vi åkte idag egen buss från Paru till Punakha, som är den gamla huvudstaden. Vägen var mycket krokig och mycket uppför och nedför så jag kände mig inte 100% då vi kom fram men blev bättre så småningom.
På vägen passerade vi Dochu La-passet som ligger på 3.050 möh. Jättefin utsikt över Himalayas snöklädda toppar. Utsikten påminde mycket om Tibet.

Vi besökte också Pungthan Dechen Dzong, ett av de vackraste forten i Bhutan inklämt mellan två floder. Forten fungerade som en centraladministrativ enhet för Bhutan ända fram till mitten av 1900-talet då Thimpu övertog funktionen som huvudstad. Under vintertiden flyttar de munkar som bor i Thimpu till Punakha eftersom klimatet är bättre här.
Det finns ca 15.000 munkar i Bhutan. Antalet minskar eftersom färre ungdomar vill bli munk eller nunna.

Vi besökte också fertilitets templet Chi-Med Lhakhang. Senare såg vi flera fertilitetssymboler på hus.

Bågskytte är den stora nationalsporten. Man tävlar i två lag som skjuter mot varandra. Det är 150 m mellan skytten och tavlan (som inte är stor, så de flesta pilarna missar).

Detta är sista dagen i Bhutan. Imorgon flyger vi till Delhi för vidare flyg hem.

tisdag 30 oktober 2012

Bhutan - Tigerns Näste

Konungariket Bhutan eller Druk Yui som det inhemska namnet är betyder "Drakens land" är ett av Sydasiens minsta land och ligger inklämt mellan Kina och Indien. Bhutan har nästan 700.000 invånare mot Nepals 29 miljoner och är ett helt annorlunda land med orörd och storslagen natur.

Termen "gross national happiness, GNH" infördes 1972, man ville bygga en ekonomi för att stödja en kultur baserad på buddistiska värderingar. "Gross National Happiness (GNH) is more important than Gross National Product (GNP)". Att mäta lycka är viktigare än att mäta pengar. Bhutan är Shangri-La eller det förlorade Paradiset.

Efter att länge varit nästan helt isolerat, har man under de senaste årtiondena sakta öppnat sig och inlett en försiktig anpassning till omvärlden. Regeringen håller en stark kontroll för att bevara landets särart och förhindra miljöförstöring och tillåter därför f.n. endast runt 20.000 turister per år. Bergsbestigning är förbjuden eftersom bergen anses heliga.

Det berömda Taktsangklostret eller "Tigerns Näste", vilket fick sitt namn av Guru Rinpoche som under 700-talet sägs ha ridit på en tigerhona på flykt från fiender och som slutligen tagit sin tillflykt till en grotta på den plats där klostret ligger idag. Klostret ligger fantastiskt vackert på en klippvägg och nås bara till fots eller per häst. Vi vandrade dit och vandringen var tuff då det mesta var brant uppför. Uppe vid klostret var vi på ca 3.000 möh. Enligt min stegräknare blev det 16.750 steg eller ca 1,4 mil upp och ned. Sista biten bestod av en stentrappa som först gick ner och sedan upp med totalt 705 trappsteg.

Idag är det tisdag och alla tisdagar är bilfria i Bhutan för att hålla nere luftföroreningarna. Bara taxi, bussar (inkl turistbussar) o officiella bilar för köra. Vi såg många poliser som kollade efterlevnaden. Det är också rökförbud på alla allmänna platser. Man ser heller inga rökare.

söndag 28 oktober 2012

Tillbaka i Kathmandu

Efter Chitwan är vi nu tillbaka i Kathmandu. Här är ett helt annat liv än på landsbygden. Det finns otroligt många små affärer med liknande utbud och till låga priser. Kvalitén är väldigt skiftande. Man får vad man betalar för. En kepa kostar 300 rupee vilket motsvara ca 24 kronor.

Durbartorget, som är världsarv, ligger nära hotellet. Vid Durbartorget ligger det gamla Kungliga palatset och flera hindutempel. Där ligger också den levande gudinnans Kumaris hem. Denna gudinna, som idag är 10 år, väljs på liknande sätt som Dalai Lama och är den viktigaste gudomligheten inom newarikulturen. Dessvärre visade hon sig inte då vi var där.

Det är trånga gator i centrala Kathmandu så praktiskt att ta en cykeltaxi. Det fanns gott om duvor vid Durbartorget. Tagetes odlas överallt och är en viktig blomma i religiösa sammanhang och tagetesförsäljare finns överallt.

Imorgon flyger vi vidare till Bhutan.

Chitwan nationalpark

Chitwan är en av de sista utposterna för den indiska pansarnoshörningen och här finns också tigrar leoparder och hjortar.

Vi började dagen med en båttur över floden till andra sidan där vi gick en vandring på jakt efter vilda djur. Riktigt skön och rogivande vandring. Vi såg på håll en noshörning och en krokodil som låg och solade sig. Innan vi klev i båtarna kollade vi om vi fått blodiglar. Jag hade tre stycken som bitit sig fast på anklarna och två av damerna hittade också blodiglar, en hade fått en i naveln. En av mina hade bitit sig igenom strumpan. Som tur är är de ofarliga.
Efter lunch blev det elefantridning. Först tittade vi på när elefanterna badade och sedan selade man dem med stolar och så bar det iväg genom regnskogen. Tre på varje elefant. Vi såg på nära håll en noshörningsmamma med en unge och strax därefter två större noshörningar. Enligt elefantförarna fanns det också en tiger emellan noshörningarna men den fick vi tyvärr inte se. Det får bli en annan gång.

onsdag 24 oktober 2012

Tempel i Kathmandu

Vi besökte idag först Nepals viktigaste Shivatempel, Pashupatinath. Floden Bagmati som rinner förbi precis intill är Nepals svar på Ganges och här kremerar man sina bortgångna och gör även rituella bad. Man sprider också askan i floden. Drygt 80 % av Nepals befolkning är hinduer. Flera kremeringar pågick då vi var där. Det fanns också mycket gott om apor kring templet.

Vi besökte också den tibetanska stadsdelen Boudha där stadens viktigaste tibetanska tempel Boudhnath ligger. Det fanns flera tibetanska munkar i sin mörkröda klädedräkt. En enorm stupa (gravplats) utgör kärnan av tempelområdet.

Vandring i Nagarkot

Idag gick vi en trevlig vandring genom bl.a. några byar i Nagarkots närhet. Mycket vacker natur med Himalayas snötäckta toppar i bakgrunden. Mycket brant utför och jobbigt brant uppför. Vi besökte också en primitiv vårdcentral som bl.a. sponsrades av en tysk läkare.
Vi passerade tvättande kvinnor och slaktade djur. Just nu pågår en festival i Nepal där många är lediga och åkt hem till sina släktingar. Som en del i festivalen offrar man djur till gudarna. Därefter delar man upp köttet mellan olika familjer.

måndag 22 oktober 2012

I Nepal

Nu har vi kommit till Nepal. Vi åkte över ett pass på 5.300 meter drygt fem mil på gränsen. Gränsstaden Zhangmu ligger på drygt 2.000 meter så vi kom snabbt till en annan klimatzon med gröna träd och varmare väder. En stor förändring på kort vägsträcka.
Efter gränsen åkte vi till staden Kodari där vi bodde på en tält-resort. För att komma dit gick vi över en svajig hängbro varifrån man hoppade bungo-jump. Det skulle jag aldrig våga. 

Nepal är väldigt annorlunda mot Kina. Det påminner mycket om Indien tycker jag. När bussarna är fyllda utnyttjar man även taket.

Innan vi lämnar Tibet

På väg söderut mot Nepal fick vi några fantastiska foton på Mount Everest. Vi hade tur då det var molnfritt vilket är ovanligt. Man blev verligen mäkta imponerad. Mount Everest eller Qomolungma som tibetanerna säger är 8.848 meter högt.  
Mycket praktiska vattenkokare som använder solens värme fanns överallt.
Rida på jak var också en kul grej. Mycket turistiskt!

söndag 21 oktober 2012

Bussresa Lhasa - Gyantse

På vägen från Lhasa till Gyantse passerade vi två pass: Kamba La (4.794 m öh och Karola 5.074 m öh). Vi åkte längs den heliga turkosa sjön Yamdrok Tsu. Den sista biten till Kamba La var en fantastisk vacker serpentinväg med kraftig stigning. Det erbjöds fotografering på jak (enbart för turister) vilket jag nappade på.
På kvällen käkade vi alla jak-hamburgare vilket smakade utmärkt.

Lhasa Drak Yerpa

I Drak Yerpa dalen ligger ett heligt eremitområde som består av ett antal meditations grottor för kvinnliga resp manliga eremiter. Området ligger på 4.700 meters höjd dvs högre än Lhasa.
Vi upplevde allt som fantastiskt vackert med byggnader som klättrande längs bergväggen.
På vägen dit såg vi bönder som plöjde med två förspända jakar och tankarna gick till gamla tider.
Jaken är en mycket viktigt djur här där man använder alla delar av djuret. Jakkött smakar utmärkt medan te med jaksmör inte var min favorit.

Lhasa Potala

Potala dominerar helt stadsbilden i Lhasa och det är uppdelat i Vita Palatset som var Dalai Lamas bostad och Röda palatset som var avsett för religiösa cermonier och där ligger också flera av de tidigare Dalai Lama begravda. Potala är byggd på en klippa och är 13 våningar högt och har nästan tusen rum.
Det var drygt 900 trappsteg upp och vi gick sakta och lugnt för att inte tappa pusten på den här höjden.

Tågresa till Lhasa

Hela sträckan till Lhasa är drygt 406 mil varav de sista 114 milen från Golmud till Lhasa öppnade 2006 (påbörjades 2001). Ca 80% av de 114 milen är belägna över 4.000 meters höjd. När vi passerade Tang Gu La, världens högst belägna järnvägsstation var vi uppe på 5.072 meter. Därefter gick det nedför till Lhasa som ligger på "bara" 3.800 meter.

Inför passagen över högsta toppen delade man ut en syrgasmask till alla som vid behov kunde anslutas till uttag i korridoren.

Vi bodde i fyrabäddshytter och åt all mat i matsal på tåget. Hygglig till bra standard vilket dock inte gällde toaletterna som var bedrövliga.

Landskapet längs banan är mycket kargt. Det är permafrost här men växer ändå gräs. Frosten börjar först en bit ner. Omväxlande väder under resan ömsom solsken o klarblå himmel ömsom snöoväder.

Då och då såg vi soldater som står i givakt och gjorde honnör då tåget när vi passerar.

Några blev höjdsjuka, huvudvärk och illamående men som brukar gå över på någon dag. Själv klarade jag mig bra med endast lite lätt huvudvärk.

Ankomst Chengdu

Nu har jag påbörjat Himalaya-äventyret. Vid lunch landade vår Boeing 747-400 med drygt 400 passagerare på Chengdu's flygplats. Vi är en grupp på 14 personer som under nästan en månad skall åka till Tibet, Nepal och Bhutan.
Chengdu är Kinas tredje största stad med sina drygt 10 miljoner invånare och huvudstad i Sichuanprovinsen.
Biltrafiken är tät här också. 10% av Kinas befolkning äger en bil (mot Sveriges ca 80%), så en fantastisk potential för bilindustrin men samtidigt ett gigantiskt miljöproblem. Här i Chengdu är alla mopeder eldrivna så de kommer farligt tyst körande så man måste hela tiden se upp.

Vi bor på ett äldre hotell i den gamla stadsdelen, verkligen mysigt. Mc Donald ligger dock endast några kvarter bort. Testade glassen och den var lika fin som hemma.
Det är vanligtsvis mulet här och sägnen säger att solen skiner så sällan så hundarna skäller på den när den skiner.
Imorgon skall vi bekanta oss med Chengdu och på kvällen startar 48-timmars tågresan till Lhasa i Tibet. Om/när det finns Internet förbindelse skall jag försöka skriv på den här bloggen.